ˮÜYESİ MUTLU BİR ODA EKONOMİSİ GÜÇLÜ BİR MANAVGATˮ

Ülkemiz genelinde toplam 16 bin 97 sigorta acentesi faaliyet göstermekte, Antalya şehrimizde ise 800 sigorta acentası Manavgat’ta ise 73 sigorta acentesi ve sayısı çalışan personellerimiz ile birlikte 150 kişiyi bulmaktadır. Ülke genelinde profesyonel sayımız yaklaşık 60 bine ulaşmakta, aileleri  de dahil edildiğinde, sektörümüz 200 bin kişi ile temsiledilen dev bir iş koluna dönüşmektedir.

2007 yılında çıkarılan 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ile birlikte sektörümüzün temel çizgileri belirlenmiş,başka bir iş kolunda ek faaliyet göstermemiz kat’i suretle yasaklanmış, yalnızca acentelikfaaliyetleriyle sınırlandırılmıştır.

Bununla birlikte, sektörde faaliyet gösterecek olanların 4 yıllık üniversite ya da en az 2 yıllık sigortacılık bölümümezunu olması, sektörde en az 2 yıl tecrübesi bulunması, ilgili kanunlara tam hakim olması şartlarıuygulanmaktadır.

Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘sigorta pazarını büyütmek’ adı altında 9 Mayıs 2020 tarihindeuygulamaya aldığı “Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek faaliyetlere, Tüketici Lehine YapılanSigortacılık Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte DeğişiklikYapılmasına Dair Yönetmelik” özetle yetkisiz, mesleki bilgilere sahip olmayan kişi ve kurumların da poliçekesmesine, sektöre 2007 yılından bu yana getiren kalitenin düşmesine yol açar niteliktedir.

14 Haziran 2007 tarihinde çıkartılan 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile sektörün sınır taşları belirlenmişolmasına karşın bugün gelinen noktada çıkartılan yönetmelikler, o günle bu gün arasında çelişkilerbarındırmaktadır.

Aynı il içinde acenteler arasında iş paylaşımı yapabildiği ortamda, linkler verilerek, işin ehli olmayan farklıalternatif satış kanallarının önünün açılıyor olması 5684 sayılı kanunun çıkması ile birlikte 12 yıldır düzene giren sektöre darbe vuracağı aşikardır.

Poliçe satış kanalı olarak acentelere yüklenen sorumlulukların bilincinde olarak acenteler dışında ehil olmayankanalları devreye almak sektörümüze ivme kaybettirecektir.

Bu nedenle taşıma kapasite raporunda bile acente fazlası olan sektörünün acente dışında başka kanal aramayagerek yoktur.

Yönetmelikle birlikte;

• Asıl işi sigortacılık olmayan ve sattığı ürünle ilişkili olması kaydıyla mal ve hizmet satışı ile birliktesigorta poliçesi sunulması yasallaştırılmıştır. Böylece Turizm acenteleri Seyahat sigortası, Telefonbayileri, Beyaz eşya bayileri Elektronik cihaz sigortası, Makine üreticisi makine kırılması sigortası,Tekne üreticisi Tekne sigortası, Emlakçı Konut sigortası, Deprem sigortası gibi ürünleri satabilecektir.

Kısaca hayat ve motorlu taşıt sigortası dışında tüm branşlarda satış yapabilmelerinin yolu açılmıştır.

• “Mesafeli sigorta sözleşmesi akdedecek olanlar, tüketicileri mesafeli satış kanallarına yönlendiren veasli işi sigorta aracılığı olmayan işletmelere (acente dışında her sektör) primle bağlantılı olmayacakbiçimde hizmet bedeli ödeyebilir.” Bu husus 5684 sayılı sigortacılık kanunun 23.maddesinin *13.Fıkrasına göre yasaktır. Bu madde ile isteyen istediği yere iş yönlendirip “Hizmet bedeli” adı altındakomisyon alabilir olacaktır.

• “Mobil ve web sayfası uygulamalarında, ruhsatlı sigorta ve emeklilik şirketi, ruhsatlı sigorta brokeri, levhaya kayıtlı sigorta acentesi olmayan yetkisiz kişi veya kuruluşların sayfalarına, ilgili sigorta veemeklilik şirketinin unvanı belirtilmeden, bağlantı (link) verilemez.” Şeklide ki madde ile sadece acente olmayan kişi ve kurumların web sayfalarında veya mobil aplikasyonlarında şirket unvanı belirterekbağlantı linki vasıtası ile sigorta satışına aracılık yapılması sağlanmıştır. Yine acenteye alternatif birsatış ağının önü açılmıştır.

Şu bilinmelidir ki; biz Sigorta Acenteleri sadece sigorta poliçeleri üreten kişiler değiliz.

Bizler ülkemizdeki tüm kişi ve kurumların yüzlerce farklı riskine teminat sunulmasına aracılık eden ve bu faaliyetiyaparken de Risk Yönetimi, Kriz Yönetimi, Halkla İlişkiler, Finans Yönetimi, Hukuk ve daha birçok konuda bilgive donanıma sahip olan kişileriz.

Tüm kişi ve Kurumların en önemli ve hayati risklerine teminat sağlanmasına aracılık eden meslektir.

Bu kadar önemli ve hassas ve uzun yıllar harcayarak emek verilen bu mesleği çıkarılan yönetmelik ile herkesin yapabilir hale getirilmesi, sektör tarafından kabul edilemez.

Yönetmeliğin acilen iptalini bekliyor,  bu çağrımızı bir kez daha kamuoyu önünde tekrarlıyoruz.

Saygılarımızla,

Bu haber 1093 kez okunmuştur.

MATSO

İlçemizde Oda kurulmadan önce Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'na bağlı bir ajanlık bulunmaktaydı. Ajanlıkta birçok odada bulunmayan üye sayısına ulaşılmıştı. Ulaşılan üye sayısı 1860 idi...

MATSO HAKKINDA...

Duyurular ve Etkinlikler

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası, duyuru, etkinlik ve haberleri ile Manavgat ve çevresinde güncel olayları ve eğitimlerin hem takipçisi, hemde öncüsüdür...

MATSO İletişim

Manavgat Ticaret Sanayi Odası

Tel: (0242) 742 83 80 - 742 38 02

Gsm:  530 321 06 56

Fax: (0242) 742 83 81

MATSO Sosyal Ağ

MATSO etkinlik ve haberlerini Facebook veya Twitter üzerinden de takip edebilirisiniz.

Görüşleriniz Önemli

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası olarak görüş ve önerileriniz bizim için önemli, her türlü şikayet ve önerinizi bize ulaştırabilirsiniz...

Tüm Hakları Saklıdır © Manavgat Ticaret Sanayi Odası Bugün 2081, toplam 14941061 ziyaretçi...

Tasarım ve Uygulama: Bilya.net